Pasek omijający sprężarkę klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzegorz82
    Classic
    • 2011
    • 2

Witam. Chciałbym się pozbyć z szyb mgiełki, która pozostaje po przetarciu ich wycieraczkami. Po paru sekundach efekt ten znika, aż do czasu ponownego uruchomienia wycieraczek. Wylałem już prawie całą butelkę płynu do czyszczenia szyb, przecierałem do sucha pióra wycieraczek, zmieniłem płyn do spryskiwaczy (poprzednio używałem BP - prawdopodobnie winowajca) a jednak ciągle mam ten smalec na szybie. Macie swoje sposoby na pozbycie się tego pieroństwa?
  • Razor
    Classic
    • 2010
    • 8

Witam. Posiadam Skodę Octavie II 1.6 16v z 2006r. Padła mi w niej sprężarka klimatyzacji zaraz po jej naprawie. Nie wiem jak sprawa się potoczy z reklamacją i chciałbym nabyć pasek, który omija sprężarkę klimatyzacji umożliwiając normalną jazdę bez klimatyzacji. Niestety wszędzie gdzie dzwonię nikt nie potrafi mi udzielić odpowiedzi jaki pasek jest potrzebny i gdzie takowego szukać. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje/namiary.
    Pozdrawiam

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

A czy nie chodzi przypadkiem o silnik 1,6 FSI o oznaczeniu BLF ?

Jeśli tak to obecnie masz pasek 21,16x1736mm o oznaczeniu 6Q0 260 849 A.

Do auta bez klimy potrzebujesz 21,16x1088mm o oznaczeniu 6Q0 903 137 A.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Bo żaden nie podejdzie. Układ jest taki ze nie da sie ominąć klimy, Jest zupełnie inne ułożenie kól
        Załączone pliki

Komentarz

• Razor
          Classic
          • 2010
          • 8

Przepraszam, trochę się nie znam na tym. Poszukałem oznaczenia silnika i udało mi się znaleźć tylko to Skoda Octavia II 1.6 MINT kod silnika: BSE 212879. Układ rolek wygląda u mnie w ten sposób :
          Załączone pliki

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez Razor
            Przepraszam, trochę się nie znam na tym. Poszukałem oznaczenia silnika i udało mi się znaleźć tylko to Skoda Octavia II 1.6 MINT kod silnika: BSE 212879. Układ rolek wygląda u mnie w ten sposób :

To w BSE jest tak:

Obecnie masz pasek 21,34x1042mm o oznaczeniu 06F 260 849 E.

Do auta bez klimy 21,34x900mm o oznaczeniu 06F 903 137 E.

W ETKA nie jest to jednoznacznie rozpisane, ale chyba chodzi o ten zaznaczony strzałką.

Komentarz

• Razor
              Classic
              • 2010
              • 8

Dzięki wielkie za pomoc.Zadzwoniłem do Skody i sprzedawca nie bardzo mógł znaleźć ten pasek...pytał mnie czy to fabryczny. Znalazł za to pasek o długości 906mm. Czy będzie dobry ?

Komentarz

• Pawel11
                Drive
                • 2010
                • 99

Razor, jeżeli w Skodzie nie mogą znaleźć to może zamienniki np. BOSCH 1 987 947 936 lub CONTITECH 6PK900

Komentarz

• Razor
                  Classic
                  • 2010
                  • 8

Dzięki, poszukam tych zamienników,choć z tego co widzę ciężko będzie. Znalazłem CONTITECHA ale PK906. Zależy mi na tym żeby był tani, bo to tylko na tydzień rozwiązanie. Rozumiem że ten 906mm nie będzie pasował ? Bo akurat w Skodzie mają i 25zł tylko kosztuje.
                  Ewentualnie w jednym salonie Skody mogą mi sprowadzić ten 900mm ale za 90zł, a nie są pewni czy będzie na 100% pasował. Jeżeli miałbym taką pewność to mógłbym i te 90zł zapłacić żeby móc jeździć.

Komentarz

• slavi
                    Rider
                    • 2004
                    • 422

Zamieszczone przez Razor
                    Rozumiem że ten 906mm nie będzie pasował ? Bo akurat w Skodzie mają i 25zł tylko kosztuje.
                    to jest tylko 6mm dłuższy, nie demonizuj, płać 25pln i smigaj

Komentarz

• Pawel11
                      Drive
                      • 2010
                      • 99

Jeżeli różnica jest tylko w długości, to powinien dać radę. W końcu to tylko niecały 1% różnicy w długości. Osobiście, jeżeli faktycznie jest za 25zł, zaryzykowałbym i go kupił.

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez Razor
                        Dzięki wielkie za pomoc.Zadzwoniłem do Skody i sprzedawca nie bardzo mógł znaleźć ten pasek...pytał mnie czy to fabryczny. Znalazł za to pasek o długości 906mm. Czy będzie dobry ?
                        Ten pasek występuje też w silnikach: BGU, BSE, BSF, CCSA, BLX, BLR, BLY, BVX, BVY, BVZ.

Dziwne, że ASO tego nie ma...

Komentarz

Pracuję...